Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 15/02/2024

Ukrainas pilsonim par mēģinājumu organizētā grupā nelikumīgi pārvietot pāri valsts robežai lielu personu skaitu – reāla brīvības atņemšana uz vairāk nekā četriem gadiem

Attēls: Ukrainas pilsonim par mēģinājumu organizētā grupā nelikumīgi pārvietot pāri valsts robežai lielu personu skaitu – reāla brīvības atņemšana uz vairāk nekā četriem gadiem

2024. gada 14. februārī Latgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds Ukrainas pilsonis, par to, ka mantkārīgā nolūkā organizētā grupā mēģināja pārvietot pāri valsts robežai deviņpadsmit Tuvo Austrumu nelegālos migrantus, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem. Tāpat tiesa lēma no apsūdzētā valsts labā piedzīt transportlīdzekļa, ar kuru veikts noziedzīgs nodarījums, vērtību, kas ir 6600 eiro, un saglabāt apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu – līdz spriedums stājas likumīgā spēkā.

 Apsūdzētais vīrietis pēc viņam pazīstamas personas, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, piedāvājuma piekrita darboties organizētas grupas sastāvā un pildīt noteiktos pienākumus, kas saistīti ar personu nelikumīgu pārvietošanu no Latvijas Republikas robežas līdz citai vietai Latvijā, lai turpmāk migrantus nogādātu Vācijā. Par katru pārvadāto personu viņam solīja samaksāt 100 ASV dolāru. Apsūdzētais ar kravas mikroautobusu ieradās viņam norādītajā vietā Krāslavas novadā, Dagdas pagastā, kur uzņēma piecus Somālijas Republikas pilsoņus un četrpadsmit Jemenas Republikas pilsoņus bez derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām, un vadīja automašīnu ar tajā esošajiem migrantiem līdz brīdim, kad viņa darbības pārtrauca Valsts robežsardzes amatpersonas un apsūdzēto aizturēja.

Apsūdzētajiem piespriesto soda veidu un mēru tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs – Dienvidlatgales prokuratūras prokurors –, tāpēc ar tiesas piespriesto sodu prokurors ir apmierināts un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ