Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 25/04/2024

Aizdomās par 170 grāmatu zādzību 2,5 miljonu eiro vērtībā aiztur četras gruzīnu izcelsmes personas

Attēls: Aizdomās par 170 grāmatu zādzību 2,5 miljonu eiro vērtībā aiztur četras gruzīnu izcelsmes personas

Eirojusts un Eiropols ir atbalstījuši Lietuvas, Francijas, Latvijas, Polijas, Šveices un Gruzijas kompetentās iestādes starptautiskā operācijā pret organizētās noziedzības grupējumu, kas vairākās Eiropas valstīs, iespējams, nozaga 170 grāmatas ar augstu kultūrvēsturisko vērtību. Nozagto grāmatu aptuvenā vērtība ir 2,5 miljoni eiro, un tās ir sarakstījuši tādi pazīstami krievu romānisti kā Puškins, Gogolis un Ļermontovs.

Eirojusts palīdzēja iestādēm koordinēt izmeklēšanas darbības, kā arī izveidot un finansēt apvienoto izmeklēšanas grupu. Kopējās operācijas ietvaros Gruzijā tika aizturētas četras personas.

Tiek uzskatīts, ka gruzīnu izcelsmes iespējamās vainīgās personas veikušas laupīšanas bibliotēkās Francijā, Vācijā, Lietuvā, Polijā, Latvijā, Igaunijā un Šveicē. Personas izmantoja dažādus darbības veidus, lai nozagtu grāmatas. Dažos gadījumos personas, pasūtot grāmatas bibliotēkās, izmantoja viltotas identitātes, piemēram, uzrādot sevi kā pētniekus. Kamēr viena persona izlikās, ka konsultējas ar bibliotēkas darbiniekiem, tādējādi novēršot apsardzes uzmanību, cits oriģinālo vērtīgo grāmatu aizstāja ar kopiju. Citos gadījumos vainīgie vienkārši ielauzās bibliotēkā un grāmatas nozaga.

Plašāku informāciju par operācijā iesaistītajām iestādēm un tās gaitu var skatīt Eirojusta mājaslapā

Atpakaļ