Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 16/03/2016

Prokurors iesniedzis apelācijas protestu krimināllietā par smagu miesas bojājumu nodarīšanu bezpajumtniekam kā rezultātā iestājās viņa nāve

2016. gada 15. martā Jelgavas prokuratūras prokurors tiesai iesniedzis apelācijas protestu par Jelgavas tiesas šā gada 10. marta spriedumu krimināllietā par smagu miesas bojājumu nodarīšanu bezpajumtniekam kā rezultātā iestājās viņa nāve.

Prokuratūra jau vēstīja, ka Jelgavas tiesa apsūdzēto personu sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem un bez mantas  konfiskācijas. 

Apelācijas protests iesniegts daļā par Jelgavas tiesas piespriesto sodu. Apsūdzības uzturētāja ieskatā, apsūdzētajam noteiktais sods ir nesamērīgi mīksts un neatbilst Krimināllikuma 46. pantā paredzētajiem soda noteikšanas vispārīgiem principiem.

“No pirmās instances tiesas sprieduma redzams, ka tiesa par apsūdzētā atbildību mīkstinošu apstākli saskaņā ar Krimināllikuma 47. panta pirmās daļas 5. punktu atzinusi, ka noziedzīgs nodarījums izdarīts cietušā prettiesiskas un amorālas uzvedības  ietekmē,”  teikts  apelācijas  protestā.

Prokurors apelācijas protestā norādījis, ka krimināllietā nav konstatēts, ka cietušā rīcība attiecībā pret apsūdzēto izpaudās vardarbībā, smagā goda aizskārumā vai  citās  prettiesiskās  darbībās.

Prokuratūra iepriekš jau informēja, ka pērnā gada 23. novembrī Jelgavas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā par smaga miesas bojājuma nodarīšanu bezpajumtniekam, kā rezultātā iestājās viņa nāve, apsūdzēta kāda persona.

Personai celta apsūdzība par to, ka tā nodarīja smagus miesas bojājumus, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par neuzmanību cietušā nāvei.

Šā gada jūlija beigās apsūdzētā persona, būdama alkohola ietekmē, atrodoties kādā dzīvojamās mājās kāpņu telpā Jelgavā, aiz dusmām uz bezpajumtnieku, kurš bieži uzturējās minētajā kāpņu telpā un sava izskata, nepatīkamās smakas un alkohola reibuma dēļ traucēja apsūdzētajai personai, nodarīja bezpajumtniekam smagus miesas bojājumus.

Apsūdzētā persona veica vairākus sitienus pa vīrieša ķermeni, nodarot miesas bojājumus ķermeņa apvidū, sejas apvidū, galvas apvidū, krūškurvja apvidū, kā arī  ekstremitāšu apvidos. No gūtajiem miesas bojājumiem iestājās vīrieša nāve.

Jelgavas prokuratūras prokurors apsūdzēto personu pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 125. panta trešās daļas.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ