Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/06/2016

Tiesai nodod krimināllietu, kurā mežizstrādes uzņēmumu pārstāvji apsūdzēti par 23 krāpšanas gadījumiem personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, izkrāpjot kopsummā vairāk nekā 78 tūkstošus eiro

2016. gada 10. jūnijā Cēsu rajona prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā  mežizstrādes uzņēmumu pārstāvji apsūdzēti par 23 krāpšanas gadījumiem personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos un ar viltu iegūstot svešu mantu – naudu – kopsummā 78 610,47 eiro apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai divas apsūdzētās personas, īstenojot krāpšanu, izmantoja divus viņu izveidotus mežistrādes uzņēmumus, iesaistot darījumos trešo apsūdzēto, kurš bija viņu uzņēmuma pilnvarotā persona.

Lai piesaistītu kokmateriālu pārdevējus, viens no minētajiem uzņēmumiem bija ievietojis sludinājumus laikrakstos un internetā, norādot tajos kokmateriālu iepirkšanas cenas, kas bija augstākas nekā citiem komersantiem.

Uzpērkot kokmateriālus, no cietušajiem tika noslēpti patiesie nolūki iegūt kokmateriālus, tos realizēt bet saņemto naudu neatdot cietušajiem.

Gadījumos, kad apsūdzētie uzņēmās veikt cirsmu izstrādes pakalpojumus, no cietušajiem tika noslēpts patiesais nocirsto koku daudzums.

Nolūkā izvairīties no samaksas, nopirktie kokmateriāli no viena minētā uzņēmuma uzreiz tika nodoti otram minētajam uzņēmumam, kas tos pārdeva kokmateriālu pircējiem. Ar uzņēmuma kontā ieskaitīto naudu apsūdzētie rīkojās kā ar sev piederošu un veica cietušo interesēm pretējas darbības, lai izvairītos no samaksas par nopirktajiem kokmateriāliem.

Minētie noziedzīgie nodarījumi tika īstenoti laika periodā no 2014. gada novembra līdz 2015. gada jūlijam 14 Vidzemes teritorijas novados, tostarp, Amatas novadā, Burtnieku novadā, Ērgļu novadā, Jaunpiebalgas novadā, Limbažu novadā, Mazsalacas novadā, Vecpiebalgas novadā un Valkas novadā.

Viena apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta par Krimināllikuma 177. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, savukārt divi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 177. panta otrās daļas, Krimināllikuma 177. panta trešās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Cēsu rajona tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ