Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 28/04/2017

Prokuratūra apelācijas kārtībā pārsūdzēs tiesas spriedumu krimināllietā par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, piedalīšanos tās izdarītajos noziegumos un par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā

2017. gada 27. aprīlī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā pret jaunieti par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, piedalīšanos tās izdarītajos noziegumos un par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, apsūdzēto atzīstot par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 77.-1 pantā, bet attaisnojot celtajā apsūdzībā pēc Krimināllikuma 89.-1 panta.

Tiesa jaunietim par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā piemēroja četru gadu brīvības atņemšanas sodu, nosakot probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem.

Tiesas debatēs Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore lūdza apsūdzēto sodīt ar 11 gadu brīvības atņemšanu.

Prokurore lūgusi tiesai sagatavot pilna sprieduma tekstu. Pēc iepazīšanās ar pilna sprieduma tekstu, prokurore par pirmās instances tiesas spriedumu iesniegs apelācijas protestu.

Apsūdzības uzturētāja pauž gandarījumu, ka, neskatoties uz krimināllietas sarežģītību, krimināllieta jau ir iztiesāta pirmās instances tiesā.

Jau vēstīts, ka 2017. gada 25. janvārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret personu, kas apsūdzēta par iesaistīšanos tādā noziedzīgā organizācijā (apvienībā), kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, un, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci un mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu un izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī piedalīšanos šīs organizācijas izdarītos noziegumos.

Turklāt Prokuratūra minētajai personai cēla apsūdzību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā, tas ir, par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību un ir pretrunā ar Latvijas Republikai saistošām starptautiskajām tiesībām, neievērojot normatīvos aktus.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā  kārtībā.
 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ