Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/07/2017

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā notikušo kūtsmēslu noplūdi, kas izraisīja vairāku cilvēku nāvi

2017. gada 7. jūlijā Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu vienas personas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 146. panta otrās daļas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2016. gada 22. jūlijā kādā Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā, kurā, pildot apsūdzētās personas - zemnieku saimniecības īpašnieka, vadītāja norādījumus, darbus veica četri tās darbinieki.

Darbu veikšanas laikā sākās nekontrolēta šķidrmēslu noplūde pa cauruļvadu no šķidrmēslu uzglabāšanas krātuves (lagūna) uz telpu, kurā atradās mēslu starpkrātuve, pārsūknēšanas iekārta un cauruļvadus nosedzošie aizbīdņi. Par avārijas situāciju tika informēts apsūdzētais.

Pēc darba dēvēja rīkojuma vairāki zemnieku saimniecības darbinieki mēģināja novērst radušos avārijas situāciju.

Tā kā zemnieku saimniecības darbinieki nav bijuši informēti par pareizo rīcību šādā situācijā, un tika pārkāpti arī iekārtas ekspluatācijas noteikumi, cietušie pārāk ilgi atradās telpā, no kuras toksiskās gāzes izspieda skābekli, notikuma vietā iestājās četru darbinieku nāve.

Cietušie neapzinājās gāzu toksiskumu un to iedarbību, jo izplūstot atmosfēras spiedienā lielam daudzumam šķidru kūtsmēslu, no tiem izdalījās liels daudzums dažādu toksisko gāzu, piemēram, metāns, sērūdeņradis, sēra dioksīds, amonjaks.

Notikuma vietā atradās un cietušās personas mēģināja glābt trīs citas personas. Taču arī tās saindējās ar toksiskajām gāzēm un tika nogādātas stacionārā.

Divām personām stacionārā konstatēja smagus miesas bojājumus, kas bīstami dzīvībai, vienai personai konstatēti viegli miesas bojājumi, kas izraisīja īslaicīgus veselības traucējumus.

Piebilstams, ka apsūdzētais minētajiem darbiniekiem nebija nodrošinājis darba līgumu noslēgšanu rakstveidā, kā arī nebija iepazīstinājis viņus ar darba aizsardzības un tehniskās drošības ievērošanas nosacījumiem darbā.

Lieta izskatīšanai nodota Dobeles rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ