Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/05/2017

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret četrām personām, tostarp nekustamo īpašumu mākleri un ieslodzījuma vietā esošu personu, kuri iesaistījušies krāpšanas shēmā, kas cietušajiem radīja kopumā teju 30 tūkstošus eiro zaudējumus

2017. gada 19. aprīlī Ventspils prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu par personu grupā veiktu krāpšanu, iegūstot no vairākām privātpersonām un zemnieku saimniecībām kopumā 29296,00 eiro, kas samaksāti avansā par traktoru iegādi, apsūdzētajiem apzinoties, ka pirkums nenotiks. Bez tam apsūdzētie saukti pie kriminālatbildības par sveša maksāšanas līdzekļa nozagšanu, tā nelikumīgu izmantošanu un tādu datu izplatīšanu, kas sniedz iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2015. gada otrajā pusē trīs apsūdzētie, viens no tiem, atrodoties Rīgas Centrālcietumā, personu grupā mantkārīgu motīvu vadīti, vienojās par krāpšanas izdarīšanu. Viens no apsūdzētajiem, lai veiktu krāpnieciskas darbības personu grupā, meklēja iespējas, lai iegūtu personu datus un to banku datus. Apsūdzētā piedāvājumam atsaucās kāda nekustamo īpašumu māklere.

Cietumā esošā persona interneta portālā www.ss.lv izvietoja sludinājumus par traktortehnikas pārdošanu, apzinoties, ka pirkuma – pārdošanas līgums netiks noslēgts.

Sludinājumiem atsaucās vairākas zemnieku saimniecības un privātpersonas. Tika izveidotas dažādas e - pasta adreses. Pēc telefoniskām vienošanām par pirkuma – pārdevuma līguma noslēgšanas un avansa maksājuma nepieciešamību, cietušajiem tika nosūtīti viltoti traktortehniku pirkuma - pārdevuma līgumi. Cietušie, būdami pārliecināti par minēto līgumu nosacījumu patiesumu, veica avansa maksājumus uz apsūdzēto norādītajiem bankas kontiem.

Apsūdzētie avansa maksājumu veikšanai norādīja ar viltu iegūtus vairāku privātpersonu datus un viņu bankas datus. Apsūdzētie no privātpersonām šos datus ieguva, piemēram, maldinot tās par iespējām iekārtot darbā.

Savukārt nekustamo īpašumu māklere izmantojot to, ka pie viņas atrodas kāda klienta bankas un internetbankas dati, tos 2015. gada novembrī izplatīja vienam no apsūdzētajiem. Tāpat apsūdzētā, atrodoties minētā klienta dzīvoklī, slepeni nozaga klientam piederošu maksāšanas līdzekli – norēķinu karti un kartes PIN kodu, kas pēc tam pret samaksu nodoti apsūdzētajam.

Trīspadsmit noziedzīgus nodarījumus trīs apsūdzētie veica laika posmā no 2015. gada oktobra līdz 2016. gada februārim. Izkrāptos naudas līdzekļus apsūdzētie izmantoja savām vajadzībām.

Apcietinājumā esošajam apsūdzētajam celta apsūdzība par astoņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 177. panta otrajā daļā.

Otrs apsūdzētais apsūdzēts astoņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 177. panta otrās daļas un divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 193.-1 panta pirmās daļas.

Bet trešais apsūdzētais saukts pie kriminālatbildības par četru noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 177. panta otrajā daļā, par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pēc Krimināllikuma 193. panta otrās daļas un noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kvalificēta pēc Krimināllikuma 193.-1panta otrās daļas.

Apsūdzētā māklere saukta pie kriminālatbildības par divu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas, kas paredzēti Krimināllikuma 193.-1panta pirmās daļas un Krimināllikuma 193. panta otrās daļas.

Krimināllieta iztiesāšanai nodota Ventspils tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā  kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ