Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/07/2017

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu pret bijušo tiesu izpildītāju par dokumentu noslēpšanu

2017. gada 20. jūlijā Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nodevusi krimināllietu pret bijušo tiesu izpildītāju, kurš no amata tika atcelts ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes lēmumu un tieslietu ministra rīkojumu, apsūdzībā par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 274. panta otrajā daļā, un tieši par to, ka viņš izdarīja dokumentu noslēpšanu, kas tiesu izpildītājam un iesaistītajām pusēm piešķir civilprocesuālās tiesības un pienākumus, radot būtisku kaitējumu pārvaldības kārtībai.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, zinādams, ka ar 2016. gada 28. jūnija lēmumu, viņš ir atcelts no zvērināta tiesu izpildītāja amata un viņam ir pienākums līdz noteiktam datumam sastādīt sarakstu par lietvedībā esošajām izpildu lietām un grāmatām, nododot tās citam zvērināta tiesu izpildītājam, to neizdarīja.

Apsūdzētais, personisku motīvu vadīts, tīši noslēpa viņa lietvedībā esošās izpildu lietas un grāmatas, pārvietojot tās uz izmeklēšanā nenoskaidrotu vietu.

Izmeklēšanu minētajā krimināllietā no pērnā gada septembra veica Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) un 2017. gada jūnija sākumā krimināllieta tika nodota Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Izmeklēšanas gaitā tika veikta virkne procesuālo darbību, tajā skaitā vairākas kratīšanas, kuru laikā tika atrasti atsevišķi ar izpildu lietām saistīti dokumenti, izņemot trūkstošos dokumentus – vairāk kā 90  izpildu lietas un citus izpildu dokumentus, kurus minētajai personai saskaņā ar likumu  bija jānodod citam zvērināta tiesu izpildītājam

Iepriekš minētās noziedzīgas rīcības rezultātā tika radīts būtisks kaitējums pārvaldības kārtībai – ievērojami apdraudētas pārvaldības kārtības intereses, proti, apsūdzētā prettiesisko darbību rezultātā ilglaicīgi tika būtiski kavēta zvērināta tiesu izpildītāja ar likumu uzliktu uzdevumu, darbību un funkciju izpilde, tas ir, tiesību un pienākumu realizācija, tādējādi radot izpildu lietās iesaistīto personu tiesisko interešu aizskārumu, kā arī tika grauts tiesu izpildītāja institūta prestižs.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ