Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 28/04/2017

Prokurore arī apelācijas instances tiesai diviem apsūdzētajiem ārstiem par profesionālo pienākumu nolaidīgu pildīšanu, kas bija par iemeslu jaundzimušā bērna nāvei pēc dzemdībām, prasījusi piemērot brīvības atņemšanu un papildsodu

2017. gada 27. aprīlī Rīgas apgabaltiesa pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā pret diviem ārstiem – ginekologiem, kuri, sniedzot pacientei dzemdībpalīdzību, nolaidīgi pildīja savus profesionālos pienākumus, kas viņu neuzmanības dēļ bija par iemeslu jaundzimušā nāvei, atzīstot viņus par vainīgiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 138. panta otrajā daļā, piemērojot katram no apsūdzētajiem naudas sodu 100 minimālo mēnešalgu jeb 38 000 eiro apmērā.

Rīgas apgabaltiesa atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajiem piespriesto sodu, kā arī daļā par procesuālo izdevumu piedziņu.

Apelācijas instances tiesa, piemērojot Krimināllikuma 49.-1 panta pirmās daļas trešo punktu, noteica apsūdzētajiem vieglāku soda veidu, nekā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu paredzēts Krimināllikuma 138. panta otrajā daļā.

2012. gada 26. martā Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnese pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu sakarā ar Jūrmalas prokuratūras prokurores atteikšanos no apsūdzības. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 481. panta pirmo daļu cita lēmuma pieņemšana lietā, kuras ietvaros notikusi prokurora atteikšanās no apsūdzības, Kriminālprocesa likumā nav paredzēta.

Par pirmās instances tiesas lēmumu apelācijas sūdzību iesniedza cietušo pārstāvis.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore, pievienojoties cietušo pārstāvja apelācijas sūdzībai, lūdza pirmās instances tiesas lēmumu atcelt un krimināllietu nosūtīt jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesai, jo bijuši pieļauti procesuāli pārkāpumi.

2012. gada 7. augustā apelācijas instances tiesa pieņēma lēmumu, ar kuru minētais 2012. gada 26. marta lēmums tika atcelts un krimināllieta nosūtīta jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesai.

Kriminālprocess jaunai iztiesāšanai Jūrmalas pilsētas tiesā tika saņemts 2012. gada 8. oktobrī un pirmās instances tiesa 2015. gada februārī abus apsūdzētos atzina par vainīgiem Krimināllikuma 138. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, vienam no ārstiem piemērojot brīvības atņemšanu uz vienu gadu un trim mēnešiem. Savukārt otrs apsūdzētais sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Lai arī abiem apsūdzētajiem piespriestā soda apmērs un veids sakrita ar prokurores tiesas debatēs izteikto viedokli par nosakāmo sodu, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore par 2015. gada 12. februāra spriedumu iesniedza apelācijas protestu, lūdzot atcelt spriedumu daļā par papildsoda – tiesību atņemšana nodarboties ar ārstniecību uz vienu gadu, nepiemērošanu abiem apsūdzētajiem, kā arī daļā par procesuālo izdevumu piedziņu par advokātu darbu pirmās instances tiesā no apsūdzētajiem pilnā apmērā.

 Šo tiesas spriedumu pārsūdzēja arī cietušā pārstāvis un apsūdzēto advokāts.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesas debatēs apelācijas instances tiesā lūdza 2015. gada 12. februāra spriedumu daļā par abiem apsūdzētajiem piespriesto soda veidu atstāt negrozītu, tomēr Rīgas apgabaltiesa 2017. gada 27. aprīlī nosprieda nepiemērot apsūdzētajiem papildsodu, tādējādi noraidot prokurores protestā izteikto lūgumu. Savukārt apelācijas protests daļā par procesuālo izdevumu piedziņu no apsūdzētajiem pilnā apmērā tika apmierināts.

Ņemot vērā to, ka apelācijas instances tiesa piesprieda apsūdzētajiem vieglāku soda veidu, nekā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu paredzēts Krimināllikuma 138. panta otrajā daļā, kas nesakrita arī ar prokurores tiesas debatēs pausto pozīciju, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pēc iepazīšanās ar pilna sprieduma tekstu, pieņems lēmumu par kasācijas protesta iesniegšanu.

Jau vēstīts, ka divi SIA “Jūrmalas slimnīca” ārsti pieļāvuši medicīniskās aprūpes pārkāpumus, neievērojot Ārstniecības likumā noteiktās prasības. 2008. gada 15. martā apsūdzētie, sniedzot pacientei dzemdībpalīdzību, nolaidīgi pildīja savus profesionālos pienākumus. Pacientes jaundzimušā nāve iestājās 2008. gada 16. martā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā  kārtībā.

 

Kristīne Sutugina
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ