Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/05/2018

Par nekustamā īpašuma piesavināšanos tiesa soda ar reālu brīvības atņemšanu

Zemgales rajona tiesa (Jelgavā) izskatīdama krimināllietu, kurā par piesavināšanos lielā apmērā apsūdzētas divas sievietes – māte un meita, nosprieda sodīt viņas ar reālu brīvības atņemšanu.

Prokuratūra vienu apsūdzēto sievieti pie kriminālatbildības sauca pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas, savukārt otro apsūdzēto sievieti pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 179.panta trešās daļas.

Saskaņā ar celto apsūdzību, 2013.gadā apsūdzētā māte pārdeva viņai piederošo nekustamo īpašumu kādam Ķīnas pilsonim. Kurš vēlāk izdeva apsūdzētajai notariāli apstiprinātu pilnvaru, ar kuru, cita starpā, uzdeva viņai apsaimniekot viņam piederošo īpašumu, pārdot šo īpašumu par maksu un uz noteikumiem pēc viņa ieskatiem, pilnvardevēja vārdā parakstīt pirkuma līgumus, pārstāvēt viņa intereses zemesgrāmatu nodaļās. Apsūdzētā sieviete mantkārīgā nolūkā, atjaunot viņas ģimenes īpašumtiesības uz īpašumu, noslēdza ar savu meitu (otra apsūdzētā sieviete kriminālprocesā) divus privātos pirkuma līgumus par īpašuma pirkšanu par nesamērīgi zemu cenu – 500 EUR, līgumus notariāli apstiprinot un par to apzināti neinformēja īpašuma patieso īpašnieku. Tādējādi nodarot īpašuma patiesajam īpašniekam mantisko zaudējumu vairāk nekā 141 787 EUR apmērā.

2018.gada 7.maijā tiesa apsūdzētās atzina par vainīgām un apsūdzēto māti sodīja ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, savukārt apsūdzēto meitu uz diviem gadiem.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ