Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/08/2021

Krimināllietā par vajāšanu turpinās cietušā pratināšana

Šodien, 24.augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā turpinājās tiesas izmeklēšana krimināllietā, kurā divas personas cita starpā apsūdzētas par vajāšanu un vajāšanas atbalstīšanu. Šī bija otrā tiesas sēde, kurā turpināja cietušā pratināšanu. Nākamā tiesas sēde notiks 8. septembrī, savukārt turpmākais tiesvedības kalendārs ir saplānots līdz 2022. gada februārim.

No apsūdzības izriet, ka apsūdzētās personas veica regulāru, uzmācīgu un nevēlamu saziņu ar cietušo personu, sistemātiski agrās rīta stundās nosūtot dažāda satura elektroniskā pasta vēstules, turklāt šādas vēstules tika sūtītas arī cietušās personas radiniekiem un darba kolēģiem. Tāpat apsūdzētie dažādos veidos cietušajam lika zināt par savu klātbūtni gan pie cietušā dzīvesvietas, gan darba vietas, gan citām vietām, kurās viņš regulāri atradās. Tādējādi tika traucēts cietušā miers un drošība, radīta pastāvīga spriedze un pārliecība, ka viņš tiek vajāts, kā arī radītas bailes par savu un tuvinieku drošību.

Prokurors par šīm darbībām apsūdzību cēlis pēc Krimināllikuma 132.1 panta, kas paredz kriminālatbildību par vajāšanu. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lielākajā dāļā Eiropas Savienības valstu vajāšana tiek noteikta kā īpašs noziedzīga nodarījuma veids, vienlaikus piedāvājot cietušajiem nepieciešamo aizsardzību, jo vajāšana ir atkārtotu darbību kopums.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas prokuratūra
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts:
Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ