Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 20/07/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – 1. stāvs

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – 1. stāvs

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Ēkas telpiskā struktūra – 1. stāvs.

Ēkas 1. stāva telpās ir veiktas vairākas pārbūves dažādos būvperiodos. To laikā mainīts stāva plānojums un dekoratīvās apdares risinājumi. Stāvā izvietoti darba kabineti, palīgtelpas, tualetes un caurlaides telpa.

Vēsturiskais grīdas segums ticis veidots kā dēļu vai parketa grīda, uz kā vēlākā periodā, kad dēļu grīda sākusi bojāties, uzklāts jaunais grīdas segums. Šobrīd grīdas tualetēs un ieejas zonā segtas ar pelēcīgām keramikas flīzēm, gaiteņos – ar keramikas flīzēm vai linoleju –, bet kabinetos segumu veido linolejs, parkets vai paklājveida grīdas segums.

Daļā telpu, kas ir vērstas pret ielu, ir saglabājušies vēsturiskie griestu apdares risinājumi, kas tiek eksponēti vai tiem priekšā atrodas piekārtie griesti. Ēkā kopumā ir konstatēti septiņi vēsturiskie griestu rozešu un septiņi profilētu griestu dzegu tipi, kas savstarpēji kombinēti telpu apdares risinājumā. Pirmajā stāvā konstatētas trīspadsmit telpas, kur veidotas profilētas griestu dzegas, sešās no tām izveidotas arī griestu rozetes. Pārējās telpās uzstādīti piekaramie griesti metāla profilos ar minerālšķiedras plāksnēm, uzlīmētas tapetes, ierīkoti ģipškartona iekargriesti vai uz koka latām uzsistas koka plāksnes. Vairākās telpās veidoti arī dubultie piekarināmie griesti, kuru pirmajā kārtā ir koka plāksnes, bet otrajā kārtā – minerālšķiedras plāksnes. Telpās, kur nav iekargriestu vai griestu dekoratīvā apdare, griestu un sienu savienojums veidots ar ieloci. Šāda tipa griestus klāj tapetes vai tie apmesti un krāsoti balti.

Vēsturiskie sildķermeņi pirmajā stāvā nav saglabājušies.

Esošā sienu apdare veidota, izmantojot krāsojamās tapetes, dažādos periodos veidotu krāsotu apmetumu, bet tualetēs sienas ir segtas ar keramikas flīzēm. Vēsturiski sienu apmetums ticis veidots uz niedru klāja. Veicot sienu izpēti, konstatēti četri līdz pat seši apdares slāņi. Vairākās telpās konstatēts gaiši zaļgans krāsu slānis, virs kura klāti vairāki gaišas krāsas slāņi. Vienā no telpām, kura šobrīd netiek ekspluatēta, pie divām sienās atrodas J. Strausa gleznojumi, kas pārvietoti no 2. stāva telpām.

Izpētītajos vēsturiskajos avotos ir redzami nelieli interjera fragmenti, piemēram, kādreizējā Zemju izmantošanas nodaļā 4. istabā bijusi krāsns ar profilētu bāzi, kas veidota līdzīgi kā šodien esošā krāsns vienā no 2. stāvā telpām, pamanāms šahveidā izlikts grīdas segums, redzams arī vēsturiskais sienu apdares fragments.

Avoti:

“Kalpaka bulvāris 6, Rīgā, Arhitektoniski mākslinieciskā izpēte”, SIA “JaunRīga Eco”

 

                
1. stāva griestu apdares risinājums   1. stāva griestu apdares risinājums
 
1. stāva griestu apdares risinājums   1. stāva griestu apdares risinājums
 
1. stāva griestu apdares risinājums   1. stāva griestu apdares risinājums
 
J. Strausa gleznojums "Bagarēšana"   J. Strausa gleznojums "Mežs"
 
Tapetes ar augu motīvu un dēļu grīda   Dēļu grīda un grezna stūra krāsns ar profilētām aplodām un akanta lapas motīvu.
   
Krāsns ar profilētu bāzi    

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

   
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Atpakaļ