Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/07/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Ēkas telpiskā struktūra

19. gadsimta periods bieži tiek dēvēts par īres namu arhitektūras periodu. To veicināja industrializācijas straujā attīstība un strauji augošais pieprasījums pēc mājokļiem. Ēka Kalpaka bulvārī 6 projektēta kā īres nams, kas tā būvniecības laikā bija vēsturiski samērā jauna tipa mājoklis gan arhitektoniski telpiskajā plānojumā, gan mākslinieciskajā stilistikā.

Ēkā sākotnēji bija četri virszemes stāvi ar trīs dzīvojamiem apartamentiem katrā stāvā, kur katrā plānotas dzīvojamās telpas, sanitārtehniskās telpas un palīgtelpas, kas izvietotas nodalīti īpašniekiem un kalpotājiem. Papildus ēkā bijis jumta stāvs, kurā, iespējams, bijušas izvietotas kalpotāju telpas vai arī bijuši neapkurināmi bēniņi, kur telpas izbūvētas vēlākā periodā. Ēkai ticis izbūvēts arī plašs pagrabstāvs kalpotāju telpām un palīgtelpām. 

Mūsdienu ēkas plānojums ir veidojies galvenokārt 20. gadsimta pirmajā pusē, kad īres nams pielāgots administratīvās ēkas vajadzībām. Ēkai ir viens lietotājs, un telpas ir savstarpēji savienotas. Ieeja ēkā risināta no pirmā stāva divām galvenajām ieejām un piecām iekšpagalma ieejām, no kurām viena ieeja ved uz vēsturisko “melno” kāpņu telpu, kur bijušas vītņu kāpnes, bet vēlāk apjoms pārbūvēts kā lifta šahta.  Šobrīd lifts ir demontēts un apjoms netiek izmantots. Uz pagrabu ir izveidota arī viena pagrabstāva noeja. Pirmos četrus virszemes stāvus un pagrabstāvu savieno divas galvenās kāpņu telpas, bet visus virszemes stāvus, ieskaitot jumta stāvu, savieno divas kādreizējās “melnās” kāpnes. Kādreizējās lifta šahtas ailas šobrīd ir aizmūrētas, vietām atstājot vēsturiskās durvis, kas vērstas pret šahtas iekšpusi.

Pirmajā stāvā izvietotas klientu apkalpošanas telpas, darba kabineti, apsardzes telpas, labierīcības un palīgtelpas. Ēkas otrajā–ceturtajā stāvā izvietoti galvenokārt darba kabineti, labierīcības un palīgtelpas. Telpas stāvos ir savstarpēji savienotas vai izkārtotas ap gaiteņiem. Lielākais konstrukciju īpatsvars ir ēkas oriģinālā substance. Ieviestajām pārbūvēm nav skaidri datējams gads, bet ir zināms, ka tās veiktas līdz 1992. gadam.

Ēkas jumta stāvā izbūvētie darba kabineti izvietoti gaiteņa vienā pusē gar Reimersa ielu, lai nodrošinātu telpām dienas gaismu, bet lielākā daļa jumta stāva nav izbūvēta. Tur atrodas neapkurināmi bēniņi, kas 2014. gadā tika nosiltināti. Telpas jumta stāvā sākotnēji izbūvētas 20. gadsimta pirmajā pusē.

Pagrabstāvā ierīkota ēdnīca ar virtuves telpām, palīgtelpas, arhīvs, darbnīcas, frizētava, pirts telpa ar dušas telpu, labierīcības, tehniskās telpas un atsevišķi kabineti. Telpas savstarpēji savienotas vai izvietotas ap gaiteņiem. Līdzīgi kā pārējā ēkā arī pagrabstāvā ieviestajām pārbūvēm nav skaidri datējams gads, vien zināms, ka tās veiktas līdz 1992. gadam. Pagraba piebūve izbūvēta 20. gadsimta pirmajā pusē, 21. gadsimta sākumā veikta pārbūve.

 
          
   

Avoti:

“Kalpaka bulvāris 6, Rīgā, Arhitektoniski mākslinieciskā izpēte”, SIA “JaunRīga Eco”

Wikipedija.org

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ