Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 13/07/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – kāpņu telpas

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Ēkas telpiskā struktūra – kāpņu telpas

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Ēkas telpiskā struktūra – kāpņu telpas.

Ēka Kalpaka bulvārī 6 projektēta kā īres nams, kas tā būvniecības laikā bija vēsturiski samērā jauna tipa mājoklis gan arhitektoniski telpiskajā plānojumā, gan mākslinieciskajā stilistikā.

Ēkā izvietotas divas galvenās kāpņu telpas, divas “melnās” kāpņu telpas un esošs ēkas būvapjoms, kur vēsturiski bijušas vītņu kāpnes un vēlāk izbūvēts lifts, bet šobrīd šahta netiek ekspluatēta. Esošās kāpnes atrodas to oriģinālajās kāpņu telpās, kas izbūvētas 19. gadsimta beigās.

Pret galvenajām ieejām ēkā no Kalpaka bulvāra puses izvietotas divas galvenās kāpņu telpas. Sākotnēji kāpnes izbūvētas no 1. līdz 4. stāvam, bet 1933. gadā izstrādāts projekts, pēc kura kāpnes savienotas ar pagrabstāvu.

Katru stāvu savieno divi kāpņu laidi un viens radiāls kāpņu laukums. Telpas izgaismošanai katrā stāvā izbūvēts logs. Profilētie betona pakāpieni izvietoti uz nesošajām sijām.

Kāpnēm ir uzstādīti dekoratīvi margu metāla statņi, kas vairākas reizes tikuši pārkrāsoti. Koka margu lenteris nomainīts vēlākā periodā. Vienā no galvenajām kāpņu telpām atrodas postaments ar lampu. To var redzēt arī 1933. gada ēkas rasējumos, kad plānota kāpņu telpas savienošana ar pagrabstāvu. Pēc vēsturiskajiem avotiem var secināt, ka šāds postaments ar lampu, iespējams, bija abās kāpņu telpās, bet šobrīd ir saglabājies tikai viens. Otrām kāpnēm postamenta vietā atrodas dekoratīvi veidots metāla balsts. Šāds balsts redzams arī margām 4. stāvā. Kāpņu margas, kas ved uz pagrabstāvu, izbūvētas dekoratīvi vienkāršākas. Daži metāla balstu elementi ir bojāti vai zuduši.

Esošā galveno kāpņu telpu sienu un griestu dekoratīvā apdare visos stāvos veidota aptuveni pēdējā desmitgadē. Veicot izpēti, kāpņu telpā tika konstatēts dekoratīvais sienas gleznojums. Stilistiski un tonāli tas atbilst jūgendstila periodam, tas izpildīts ar emulsijas krāsām. Dekoratīvais gleznojums turpinās arī kāpņu telpas augstākos stāvos. Atsedzot iekārto griestu plāksnes, tika konstatēts griestu gleznojums 1. stāva līmenī. Uz griestiem veidoti stilizētu ziedu gleznojumi.

Esošās “melnās” kāpnes izvietotas ēkas apjomos, kas vērsti pret pagalmu, kur vienas novietotas apjomā, kas iet gar Reimersa ielu ar ieeju no pagalma puses, bet otras atrodas apjomā, kas novietots gar kaimiņu zemesgabalu, to nedaudz atvirzot no robežas un tā nodrošinot piekļuvi kāpņu telpai. Abas kāpnes savieno visus ēkas stāvus. No 1. līdz 4. stāvam tās veidotas kā grieztās kāpnes, bet uz pagrabstāvu un jumta stāvu kā divu laidu kāpnes ar radiālu podestu. Kāpņu margas veidotas vienkāršas – pakāpienos stiprināti metāla stieņi, kas balsta krāsotu koka lenteri.

Bijušo vītņu kāpņu apjoms šobrīd netiek izmantots, veidojot šahtu, kas savieno visus ēkas stāvus. Telpai nav redzama sienu apdare. Durvju ailas aizmūrētas visos stāvos, atstājot vaļēju ailu vienīgi jumta stāvā. Kāpņu telpai ir aizmūrētas arī logailas. Pēc redzamajām pārsedzēm un ķieģeļu mūrējuma var secināt, ka jumta stāva logailas bijušas zemākas.

 

 
Galvenās kāpnes         Galvenās kāpnes ar postamentu ar lampu
   

 

 

 
"Melnās" kāpnes   Vītņu kāpņu šahta

 

 

   
 
Kāpņu telpas sienu gleznojuma atsegums   Ēkas ārskata būvapjoms, kurā bija izvietotas vītņu kāpnes, vēlāk lifts, bet šobrīd šahta netiek izmantota

 

Avoti:

“Kalpaka bulvāris 6, Rīgā, Arhitektoniski mākslinieciskā izpēte”, SIA “JaunRīga Eco”

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ