Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 13/01/2023

Apmierina prokurores prasību kādā civillietā par saistību piespiedu izpildīšanas apturēšanu

Attēls: Apmierina prokurores prasību kādā civillietā par saistību piespiedu izpildīšanas apturēšanu

Ar Rīgas pilsētas tiesas 2023. gada 6. janvāra spriedumu apmierināta Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļas prokurores prasība, kas celta ierobežoti rīcībspējīgas personas interesēs par saistību piespiedu izpildīšanas apturēšanu, aizdevuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu un ieraksta dzēšanu (Civilprocesa likuma 406.10 panta kārtībā).

Prasībā norādīts, ka starp divām fiziskām personām 2004. gada 9. augustā noslēgts aizdevuma līgums par 150 000 latu aizdevumu. Saskaņā ar minēto līgumu aizņēmējs uzņemtās saistības garantēja ar viņam piederošo nekustamo īpašumu. Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2006. gada 9. maija lēmumu piespiedu izpildīšanai nodota saistība pēc noslēgtā aizdevuma līguma un ievesta izpildu lieta. 2019. gada 21. augustā Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā nostiprināta piedziņas atzīme par 216 536,94 eiro piedziņu. Prasībā norādīts, ka aizņēmējs aizdevuma līguma noslēgšana brīdī nevarēja saprast savu rīcību un darījuma nozīmi, tāpēc aizdevuma līgums, pamatojoties uz Civillikumu, atzīstams par spēkā neesošu no tā noslēgšanas brīža.

Apmierinot prasību, tiesa nolēma, ka, atzīstot aizdevuma līgumu par spēkā neesošu no noslēgšanas brīža un atbrīvojot personu no saistībām 216 563,94 eiro apmērā pret atbildētāju, dzēšama Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā ierakstītā piedziņas atzīme par minētās summas piedziņu par labu atbildētājam.

Minēto tiesas spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ