Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 11/01/2023

Prokurors vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījis krimināllietu par kukuļa došanu valsts amatpersonai un atteikšanos no alkohola pārbaudes

Attēls: Prokurors vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījis krimināllietu par kukuļa došanu valsts amatpersonai un atteikšanos no alkohola pārbaudes

2023. gada 6. janvārī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Rīgas rajona tiesai vienošanās procesa kārtībā nosūtīja krimināllietu pret kādu vīrieti, kurš apsūdzēts 35 eiro kukuļa došanā Valsts policijas darbiniekam, kā arī par atteikšanos no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes.

Saskaņā ar apsūdzību 2022. gada 28. novembrī Valsts policijas darbinieki, konstatējot, ka apsūdzētais vīrietis vada transportlīdzekli ar ātrumu 159 km/h vietā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h, apturēja transportlīdzekli. Apsūdzētais, apzinoties, ka ir izdarījis administratīvo pārkāpumu, par kuru paredzēts administratīvais sods, nolūkā panākt, lai netiktu uzsākts administratīvā pārkāpuma process un netiktu veikta alkohola ietekmes noteikšanas pārbaude viņa izelpotajā gaisā, pa atvērto automašīnas logu deva Valsts policijas amatpersonai 35 eiro kukuli. Apsūdzētais vīrietis tika nogādāts Valsts SIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” uz alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošo vielu ietekmes noteikšanas medicīnisko pārbaudi, no kuras viņš atteicās.

Prokurors, izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurors lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un galīgo sodu viņam noteikt sabiedrisko darbu uz 280 stundām, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem, un konfiscēt viņam piederošo automašīnu Volvo XC90 4500 eiro vērtībā.

Prokuratūra atgādina, ka noziedzīgu nodarījumu izdarījušai personai piederošais transportlīdzeklis tiek konfiscēts arī tādā gadījumā, ja persona atteikusies no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes.

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ