Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 08/02/2017

Projekts “Justīcija attīstībai” - profesionālo zināšanu pilnveidošanas iespēja tiesu sistēmas darbiniekiem un tiesu sistēmai piederīgām personām

Tieslietu politikas loma ir nozīmīga valsts kopējā tautsaimniecības veidošanā un attīstībā. Efektīva un kvalitatīva tiesu sistēmas darbība, īpaši komercstrīdu risināšanā, tiesībsargājošo un izmeklēšanas iestāžu kompetence ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanā ir būtiski aspekti, kas ietekmē komercdarbības vidi. Projekts “Justīcija attīstībai” ir vērsts uz Latvijas komercdarbības vides uzlabošanu, nodrošinot vērienīgus kvalifikācijas pilnveides pasākumus ne tikai tiesu sistēmā strādājošajiem, bet arī tiesībsargājošo un izmeklēšanas iestāžu darbiniekiem.

Plānotie pasākumi

1)      Paredzēts, ka juridisko profesiju pārstāvji būs iesaistīti profesionālajās apmācībās, tostarp, piedāvājot pilnveidot zināšanas profesijā primāri nepieciešamo tiesību jomu aktualitātēs:

  • procesuālajos jautājumos, atbilstoši izvirzītajam projekta mērķim un nodrošinot sasaisti ar uzņēmējdarbības vidi, liekot uzsvaru uz noziedzīgo nodarījumu tautsaimniecībā izmeklēšanu;
  • starptautiskās sadarbības jautājumos,
  • Eiropas Savienības tiesību un cilvēktiesību jautājumos,
  • alternatīvo strīdu izšķiršanas veidu kontekstā,
  • tiesu ekspertīžu un citās jomās.

Tāpat ir plānotas svešvalodu un citu vispārējo prasmju mācības.

Aktīvi apmācību procesu plānots uzsākt 2017. gada vidū.

Apmācību realizēšanā iecerēts piesaistīt arī vadošās Eiropas profesionālās apmācību iestādes, kā arī izvērtēt iespējas pārņemt labāko un Latvijas sistēmai atbilstošāko ārvalstu pieredzi. Kvalifikācijas celšanas procesā plaši plānots izmantot modernās tehnoloģijas, nodrošinot procesa efektivitāti, racionalitāti un pieejamību.

2)      Plaši tiks nodrošinātas iespējas stažēties un iegūt labāko praksi ārvalstīs.

3)      Plānota rokasgrāmatu, vadlīniju un judikatūras apkopojumu izstrāde.

4)     Piesaistot ārvalstu ekspertus, kas darbojas starptautisko organizāciju ietvaros, ir iecerēts veikt Latvijas tieslietu sistēmas visaptverošo novērtējumu. Novērtējums ietvers neatkarīgu analīzi attiecībā uz Latvijas tiesu sistēmas darbību, kā arī rekomendācijas tās iespējamai pilnveidei un modernizācijai. Secinājumus izmantos kā bāzi ilgtermiņa politikas plānošanas dokumentu izstrādei un normatīvo aktu iespējamiem grozījumiem.

Papildus informācija par projekta būtību un mērķiem

Sākotnējais mācību, labākās prakses un stažēšanās saturiskais, organizatoriskais un kalendārais plans

Atpakaļ